Skip to main content

Jeu de Boules [Petanque]

Jeu de Boules wordt gespeeld op de banen van sportcomplex Kampong.


Wat is Jeu de Boules [Petanque]?

Jeu de boules kent veel varianten maar over het algemeen en zeker in Nederland wordt de vorm 'Petanque' gespeeld. Bij Petanque probeert men met precisie een metalen bal ( de boule) zo dicht mogelijk te plaatsen bij een klein balletje dat als eerste wordt uitgeworpen (de cochonnet). Petanque staat voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Maar ook voor een ontspannende sport op recreatieniveau!

Hoe wordt Jeu de Boules gespeeld?

Petanque wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend:

 • Triplettes, 2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
 • Doublettes, 2 teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
 • Tête à tête, 2 spelers spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler

Doublette is de meest voorkomende vorm, ook voor officiële wedstrijden zoals competities, interlands en wereldkampioenschappen

Het spelverloop

De toss bepaalt welk team begint.

 1. Elk team speelt zes boules (drie boules per speler).
 2. Het team dat de toss heeft gewonnen (team A) tekent een cirkel van 35 tot 50 cm op de grond. Een speler van dit team gooit de cochonnet (het but, of houten doelballetje) vanuit de cirkel op een afstand tussen de 6 en 10 meter van de cirkelrand, op tenminste één meter afstand van de zijlijn en/of achterlijn.
 3. Dezelfde of een andere speler van team A gooit hierna de eerste boule, zo dicht mogelijk bij de uitgeworpen but. Een boule wordt altijd ondershands gegooid (met de handpalm naar boven) en met beide voeten in de cirkel.
 4. Een speler van team B probeert nu zijn boule dichterbij de but te werpen. De boule van team A mag hierbij worden weggeschoten of de cochonnet mag met de boule verplaatst worden. Team B blijft proberen dichterbij te komen tot het gelukt is (of de boules op zijn!)
 5. Komt de boule van team B dichterbij, dan is team A weer aan de beurt om dichterbij te komen. Men gaat hiermee door tot het gelukt is.
 6. Zo blijven de teams afwisselend werpen  totdat een van de teams geen boules meer heeft. Vervolgens probeert het andere team de resterende boules ook dichterbij de cochonnet te werpen dan de boule van de tegenpartij.
 7. Iedere boule die dichterbij de “but” ligt dan de beste boule van de tegenstander telt voor 1 punt. Alleen het winnende team krijgt punten.
 8. Het team dat deze werpronde heeft gewonnen werpt de cochonnet opnieuw uit vanaf de plaats waar hij ligt en plaatst de eerste boule.
 9. Het team dat als eerste 13 punten uit de diverse werprondes verzamelt wint de partij.

Gezocht: helpende handen

Het bestuur heeft de kennis en ervaring nodig van mensen die zich willen inzetten voor de teamsportdag.

Heb je meegedaan aan de Sportdag 2023 en wil je op de een of andere manier meedenken, -werken of je in ieder geval nuttig maken bij het organiseren van onze sportdag in 2024, dan vinden wij dat natuurlijk al prachtig en mocht je zelf al weten wat je het liefste doet, geef dat dan gelijk aan a.u.b.